Mimo że ma mało wyrazisty smak, łatwo można go wydobyć, łącząc ją z odpowiednimi składnikami. Co więcej, to podłużne, zielone warzywo ma wiele witamin i jest bardzo tanie. Oto przepis na zapiekaną cukinię z serem!
Cukinię umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Nie musisz jej obierać! Ser pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj. W osobnej misce przygotuj miksturę na bazie sody i śmietany. Następnie dodaj jajka i przyprawy (bez ziół), wymieszaj. Do mieszanki wsyp mąkę i jeszcze raz wymieszaj. W przedostatnim etapie do ciasta dodaj cukinię, zioła i ser. Połącz wszystkie składniki drewnianą łyżką.
Całość wylej do szklanego naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej tłuszczem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments are closed.