Pyszne udka z kurczaka. Wychodzą złociste i chrupiące. A to wszystko dzięki tej marynacie

Pyszne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie na pewno będą hitem w Twoim domu.

Po upieczeniu udka stają się soczyste i delikatne, co sprawia, że nadają się idealnie na każdą okazję. Dzięki prostemu przygotowaniu nie ma szans na niepowodzenie. Udka zawsze wyjdą wyśmienite i wszyscy będą się zajadać!

Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu z dobrym składem, dzięki czemu smak będzie jeszcze lepszy. Przed zakupem warto sprawdzić składniki na tyle opakowania i wybrać te, które mają najkrótszy skład.

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk)
  • dwie duże łyżki majonezu
  • dwie duże łyżki pikantnego ketchupu
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna duża łyżka majeranku
  • jedna mała łyżeczka papryki słodkiej
  • jedna mała łyżeczka soli
  • pół małej łyżeczki chili

Przygotowanie:

Dokładnie umyj udka, osusz je ręcznikiem papierowym i posyp solą. Wymieszaj majonez z ketchupem, majerankiem i słodką papryką. Powstałą mieszanką wysmaruj starannie udka. Następnie zostaw na dwie godziny, aby się zamarynowały.

Po upływie dwóch godzin włóż mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i każde udko posyp chili. Pomiędzy udka porozkładaj obrany i pokrojony czosnek. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką. Tak przygotowane udka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, góra – dół przez około 50 minut.

Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy mięso jest już miękkie i upieczone. Jeśli tak – odkryj folię lub pokrywkę i zostaw tak w piekarniku na jeszcze 5 minut.

Tak przygotowane udka są już gotowe do jedzenia. Można je podawać z dowolnie wybranymi dodatkami, np. z frytkami i surówką z marchewki i jabłka, ale i z gotowanymi ziemniakami będzie smakować przepysznie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!