Ziemniaki ugotować na półtwardo. Ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć do miski, dodać łyżkę majonezu, pieprz i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor.
Jaja ugotować, a po chwili ostudzić w zimnej wodzie. Następnie drobno je posiekać, dodać łyżeczkę majonezu i wszystko razem wymieszać.
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Przygotować blachę do pieczenia, wyłożoną papierem pergaminowym, posmarowanym niewielką ilościom masła. Ułożyć na niej płaskie kółeczka z mięsa mielonego, o grubości nie większej niż centymetr.
Należy zwrócić uwagę, aby kółeczka były takiej samej wielkości, żeby wszystko upiekło się w tym samym czasie. Układać na blaszce z niewielkimi odstępami od siebie aby podczas pieczenia się nie pokleiły.
Na wierzch przygotowanych kotlecików posypać usmażoną cebulę i jajko z majonezem. Następnie na jajko położyć starte wcześniej ziemniaki. Każdy, tak przygotowany stek posypać na wierzchu startym serem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Podawać z ziemiankami.
Potrawa ta jest idealna jako drugie danie lub kolacja. Jest świetną odskocznią od tradycyjnych klopsików. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu. To przysmak sycący i smaczny. Dobrze wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Comments are closed.