Podjąłeś decyzję o tym, żeby kupić silikonowe foremki do wypiekania ciast i muffinek? Teraz warto dowiedzieć się, co zrobić, aby Twój zakup służył Ci jak najdłużej. Prawidłowa pielęgnacja foremek, a więc mycie, suszenie, przechowywanie oraz użytkowanie sprawią, że foremki będą ładnie wyglądały i gwarantowały najlepszy smak, zapach oraz wygląd słodkich wypieków. Nie martw się, nasza instrukcja jest bardzo prosta, nie znajdziesz w niej nic skomplikowanego, a przestrzeganie wskazówek pozwoli Ci w pełni cieszyć się swoimi kuchennymi akcesoriami do pieczenia.
Foremki silikonowe – długa lista zalet
Warto zacząć od tego, jakie zalety mają silikonowe foremki do ciast. Czasem bowiem trudno nam przekonać się do nowości – wybieramy znane od dawna blaszki wykonane ze stali ocynkowanej czy aluminium. Oczywiście i one mają swoje mocne strony, ale przyznaj, że w Twojej kuchni przydadzą się kolorowe foremki do robienia babeczek słodkich i słonych. W tym pomogą Ci nie tylko klasyczne okrągłe foremki na muffiny, ale też inne wersje tego produktu. Dzisiaj znamy m.in. prostokątne formy z wycięciami w kształcie piłek czy serc, w których można umieszczać płynne ciasto. Nie tylko utrzymają one nałożoną porcję „w ryzach”, ale jeszcze nadadzą jej konkretnej objętości i kształtu pod wpływem wysokiej temperatury. Nie ma problemów ze znalezieniem foremek w innych kształtach.
Estetyka to mocna strona silikonowych form na ciastka, ale użytkownicy cenią je także ze względu na walory użytkowe. Są one łatwe w czyszczeniu, bo resztki ciastek tylko w minimalnym stopniu przylegają do ścianek. W czasie wyciągania już gotowych wypieków, udaje się zachować je w całości, bez pokruszonych ścianek czy nierównych spodów.
Masz już foremki silikonowe? Czas zacząć z nich korzystać
Podobnie jak inne naczynia czy akcesoria kuchenne, również silikonowe foremki należy przed pierwszym użytkiem umyć. Można też wyparzyć je wrzątkiem – pamiętaj, że wysoka temperatura nie powoduje ich deformacji ani uszkodzenia.
Umycie, a potem natłuszczenie środków form z użyciem margaryny, masła czy oleju zapobiega ich uszkodzeniu, zapewnia na tyle śliskie ścianki, że wyciąganie wypieków nie będzie trudne.
Bieżące utrzymanie i eksploatacja foremek silikonowych
Po pierwszym umyciu możesz już bezpiecznie korzystać ze swoich foremek do pieczenia ciast i deserów. Pamiętaj, że mają one szeroki zakres temperatur, w jakich mogą być użytkowane. Zazwyczaj od -60 do 230 stopni Celsjusza, co pozwala w nich nie tylko piec, ale też mrozić. Z uwagi na to, że nie pochłaniają one zapachów, jednego dnia przyrządzisz w nich słodkie babeczki, a drugiego wytrawne muffiny o smaku pizzy.
Na pewno trzeba unikać wystawiania foremek na bezpośredni kontakt z ogniem, bo mogłyby ulec stopieniu lub zająć się płomieniem. Podobnie mogłyby zachować się, gdybyś umieścił je w mikrofalówce. Uważaj na uszkodzenia mechaniczne, głównie zarysowanie ścianek i denek. Nie używaj ostrych sztućców.
Comments are closed.