Chociaż połowa świata narzeka na to, że przestaliśmy się spotykać w domach i pubach, a tylko każdy siedzi przed swoim ekranem albo smartfonem, to jednak nie do końca jest to prawda. Nawet najmłodsze pokolenie docenia czas spędzony razem na jedzeniu, słuchaniu muzyki czy rozmowach.
Pożegnanie starego roku i powitanie nowego sprzyja temu, by zaopatrzyć się w komplet lub dwa komplety kieliszków do shotów i innego szkła stołowego i zaprosić gości.
Klasyczne drinki w kieliszkach do shotów
Kieliszki do shotów są bardzo praktyczne, bo nadają się zarówno do czystych wódek, jak i do mocnych kolorowych drinków. Mają pojemność około 50 ml, pogrubione dno i są wykonane z grubego szkła. Zmrożony alkohol nie nagrzewa się w nich. Są idealne do shotów warstwowych, jak klasyczne wściekłe psy. Robi się je z czystej wódki, soku malinowego i tabasco. Smakują z tradycyjnymi przekąskami i są bardzo popularne od wielu lat –zapewnie dzięki bardzo dostępnym i prostym składnikom. Inne warte spróbowania drinki warstwowe, które będą się atrakcyjnie prezentowały w kieliszkach do shotów, to oreo – z rumu lub likieru kokosowego i syropu czekoladowego ze skondensowanym mlekiem albo małpi mózg – z dwóch likierów z grenadyną. Tego rodzaju atrakcyjne drinki nie udadzą się w większych naczyniach, dlatego na Sylwestra z takimi atrakcjami dla gości koniecznie trzeba mieć kieliszki do shotów. Takie kieliszki nie kosztują dużo i paczka zmieści się na dobrą sprawę w każdym plecaku. Weź je ze sobą na imprezę razem z zestawem składników do ciekawych drinków i zaskocz znajomych nowymi smakami.
Kieliszki do shotów są idealne na mini desery
Ze słodyczami na imprezie bardzo różnie bywa. Mogą być rozchwytywane albo ignorowane. Dużo zależy od sposobu podania. Jeśli porcje są niewielkie i przyciągają wzrok, mało kto im się oprze. Liczą się więc pomysły i odrobina zdolności manualnych. Jedną z opcji jest przygotowanie miniaturowych deserów w kieliszkach do shotów. Jeśli są to wąskie i wysokie kieliszki, dobrze będą w nich wyglądały kolorowe desery warstwowe. Na przykład owocowe galaretki ozdobione kremem z mascarpone albo bitą śmietaną, czekoladowy mus z wiśniami, miniaturowa panacotta z listkami mięty. W zależności od liczby gości można przygotować jeden rodzaj lub kilka. Ustawione w równych szeregach na bufecie będą kusiły gości. A ponieważ kieliszek do shotów nie zniechęca dużą objętością, wiele osób zechce spróbować różnych smaków. Koniecznie trzeba dobrać do takich deserów odpowiednie sztućce i warto je wcześniej przetestować, bo zwykłe łyżeczki do herbaty mogą się okazać za duże i nieporęczne.
Comments are closed.