Ciasto Marysieńka jest bardzo popularne i kochane przez wielu. Z pewnością zasługuje na uznanie i pozytywne opinie. Czekoladowy, delikatny biszkopt, aksamitny krem na bazie budyniu i przepyszne, chrupiące orzechy to doskonałe połączenie, którym zachwyci się nie jedno podniebienie. Marysieńka idealnie wpisuje się w kanon deserów typowych dla okresu Bożego Narodzenia. Ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji 🙂
CIEMNY BISZKOPT
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
WARSTWA ORZECHOWA
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
POLEWA
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
fot: http://znowcosupieklam.blogspot.com/
W wysokim naczyniu ubić na sztywno białka. Nadal miksując dodawać powoli cukier i po jednym żółtku. W misce zmieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmieszać z pianą z cukrem i żółtkami i wylać na blachę 25×36 cm, która uprzednio należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny w 180 stopniach. Upieczone odstawić do wystygnięcia.
Przygotowania warstwy orzechowej należy zacząć od ubicia białek na sztywno. Następnie trzeba dodać cukier, posiekane orzechy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia i wszystko powoli wymieszać łyżką, tak żeby piana nie opadła. Gotową masę przelać na blaszkę o takich samych wymiarach jak ta, na której pieczono ciasto i upiec tak jak biszkopt.
Pół szklanki mleka zmieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Do osobnego naczynia wlać resztę mleka, cukier, oraz cukier wanilinowy i zagotować na małym ogniu, aż do momentu wrzenia. W tym momencie należy wlać zawiesinę z mąką ziemniaczaną i gotować, cały czas mieszając do czasu uzyskania gładkiej masy. Powstały w ten sposób budyń odstawić do ostygnięcia. W między czasie utrzeć masło i otrzymaną puszystą masę stopniowo dodawać do schłodzonego budyniu przez cały czas ucierając.
Kiedy biszkopt, warstwa orzechowa i budyń są już gotowe, pora przystąpić do połączenia składników. W tym celu biszkopt należy przekroić na pół. Jedną z warstw posmarować częścią masy budyniowej, następnie nałożyć warstwę orzechową, a na nią dodać pozostałą część budyniu. Na koniec wszystko przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu. Dla dekoracji można polać ciasto polewą czekoladową. Gotowe ciasto trzeba wstawić do lodówki i najlepiej zostawić tam na całą noc. Z pewnością jego smak oczaruje wszystkich gości i domowników i sprawi, że święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe!
Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Comments are closed.