W rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego. Dodaj 1/2 szklanki ryżu i podsmaż przez chwilę. Dodaj 1 szklankę wody i sól do smaku. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje. Pokrój 1/2 kapusty pekińskiej. Zalej kapustę 2 szklankami wrzącej wody i odstaw na kilka minut. Wyciśnij nadmiar wody z kapusty. W misce wymieszaj 500 g mięsa mielonego, 1 pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), kapustę pekińską, 1 jajko, 1 łyżeczkę soli i pieprz do smaku.
Uformuj kotlety z mięsa mielonego. Obtocz kotlety w 3 łyżkach bułki tartej. Ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C. W rondlu rozgrzej olej roślinny. Dodaj 1 pokrojoną cebulę i 1 startą marchewkę. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj 500 ml wody, sól i pieprz do smaku. Wyjmij kotlety z piekarnika i dodaj je do sosu.
Comments are closed.