Przepyszne ciasto z galaretką – Idealne na upalne dni.

 

Dzisiaj przygotujemy pyszny deser z serkiem śmietankowym i brzoskwiniami, który na pewno Was zachwyci. Ten przepis jest łatwy do wykonania i idealny na każdą okazję.

Składniki:

  • 200 gramów herbatników
  • 90 gramów masła
  • Forma 20×15 cm wyłożona folią winylową
  • 300 gramów serka śmietankowego
  • 100 gramów cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 33%
  • 8 gramów agaru agarowego
  • 5 sztuk brzoskwiń w syropie
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Zmiel herbatniki na drobny proszek. Rozpuść masło i połącz z herbatnikami, aż masa będzie jednolita. Wyłóż formę 20×15 cm folią winylową i równomiernie rozprowadź masę herbatnikową, dobrze dociskając. Odstaw do lodówki. W misce wymieszaj 300 gramów serka śmietankowego, 100 gramów cukru pudru i 200 ml śmietanki 33%. Ubijaj, aż uzyskasz gładką i puszystą konsystencję. Oddziel 5 łyżek tej mieszanki i umieść w rondelku do gotowania. Dodaj 8 gramów agaru agarowego i 50 ml śmietanki 33% do rondelka. Gotuj, ciągle mieszając, aż do wrzenia.

Dodaj tę gorącą mieszankę do reszty masy serowej i dobrze wymieszaj. Przelej masę serową na przygotowany spód z herbatników i przechowuj w lodówce podczas przygotowywania owoców. Pokrój 5 brzoskwiń w syropie w cienkie paski i oddziel 1/2 szklanki syropu. W rondelku podgrzej 300 ml wody i dodaj 1/2 szklanki syropu brzoskwiniowego. Gdy mieszanina zacznie się gotować, dodaj 8 gramów agaru agarowego i gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Pozostaw galaretkę agarową do ostygnięcia przez 5 minut, a następnie wlej ją na warstwę serową w formie.

Ułóż pokrojone brzoskwinie na wierzchu galaretki. Przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aż deser stężeje. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!