Zetrzyj 2 marchewki i 1 jabłko na tarce. Posiekaj 1 szklankę orzechów włoskich. W dużej misce wymieszaj 300 g mąki tortowej, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i 3 łyżki stewii. Dodaj starte marchewki i jabłko, 1/2 szklanki oliwy z oliwek oraz 1/4 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Delikatnie dodaj posiekane orzechy włoskie, mieszając, aby równomiernie się rozprowadziły. Nasmaruj formę do pieczenia o średnicy 8 cali (21 cm) oliwą z oliwek.
Wlej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i dobrze upieczone (sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. W rondlu wymieszaj skórkę i sok z 1 pomarańczy, 70 g semoliny, 2 łyżki stewii oraz 2 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Pokrój ostudzone ciasto na 3 części.
Nałóż warstwę pomarańczowego sosu z semoliny na każdą część ciasta, układając je jedna na drugiej. Wierzch ciasta również posmaruj sosem. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby dobrze się schłodziło i smaki się przegryzły.
Comments are closed.