Zetrzyj 1 cukinię na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij startą cukinię, aby usunąć nadmiar soku. Zachowaj sok, aby dodać go później do sałatki. W dużej misce wymieszaj 2 ubite jajka z 60 ml mleka. Dodaj przesianą mąkę pszenną, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki drobnej kaszy manny i 1 łyżkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj startą cukinię i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Dodaj 50 g startego sera pecorino lub parmezanu oraz pieprz do smaku. Ponownie dobrze wymieszaj.
Nasmaruj foremki do muffinek tłuszczem. Wlej po 2 łyżki stołowe ciasta do każdej foremki do muffinek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż muffinki będą złociste i sprężyste w dotyku. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do ulubionych potraw.
Comments are closed.