Ciasto z brzoskwiniami lub morelami – Znika ze stołu w kilka chwil

 

Dzisiaj przygotujemy pyszny deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości – ciasto z brzoskwiniami lub morelami. Jest łatwe do zrobienia i doskonałe na każdą okazję.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 gramów cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 gramów zmiękczonego masła
  • 250 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 100 gramów cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 gramów skrobi kukurydzianej
  • 350 gramów kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 brzoskwinie lub morele (drobno posiekane)
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

W dużej misce ubij jajka z cukrem, solą i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się puszysta. Dodaj zmiękczone masło i kontynuuj mieszanie. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do blachy do pieczenia o średnicy 20-22 cm i wyrównaj powierzchnię. Włóż ciasto do zamrażarki na 15-20 minut. W misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Dodaj skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Dodaj kwaśną śmietanę lub jogurt grecki i miksuj, aż masa będzie gładka. Dodaj posiekane brzoskwinie lub morele i delikatnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z zamrażarki i wylej na nie przygotowaną masę z nadzieniem. Posyp wierzch płatkami migdałowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut. Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć. Udekoruj ciasto cukrem pudrem.

Smacznego! Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis. Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!