Smażyć 2 plasterki boczku z każdej strony na oliwie z oliwek, aż będą złociste i chrupiące. Smażyć 2 kromki chleba z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. W misce roztrzep 3 jajka z solą i pieprzem. Rozpuść kawałek masła na patelni i wlej mieszankę jajeczną. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż jajka będą gotowe. Posiekaj 1/2 pomidora i dodaj do smażonych jajek. Smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj ketchup i serowy sos do jajek, dobrze wymieszaj.
Posiekaj fioletową cebulę i smaż na oliwie z oliwek przez 3 minuty. Na 3 kromkach chleba ułóż majonez, szynkę, pomidora i ser. Przykryj pozostałymi kromkami chleba posmarowanymi majonezem. Ułóż oliwki na wierzchu i posyp startym serem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Na patelni rozpuść 30 g masła i dodaj 1 łyżkę mąki. Smaż przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj 150 ml mleka i gotuj, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Na wierzch gotowych kanapek połóż smażony boczek, jajka i sos. Posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Comments are closed.