To ciasto z pewnością zachwyci każdego, kto go skosztuje. Miękki, kruchy spód pokryty fantastycznym nadzieniem przypominającym nieco sernik (fani serowych dobroci z pewnością będą zachwyceni!).
Jednak ciasto nie jest zrobione z twarogu, ale z mieszanki budyniowo-śmietanowej – coś naprawdę pysznego! W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy świetną całość, której absolutnie nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Ciasto:
Krem:
Mąkę przesiej do miski. Dodać starte masło i połączyć składniki. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Odetnij 1/4 wyrobionego ciasta. Mniejszy kawałek wkładamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników. Większy kawałek ciasta rozwałkować na blaszce (29 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier. Dodaj budyń i ubijaj na małych obrotach, aż połączy się z białkami. Następnie dodać śmietanę i dokładnie ubić. Na koniec dodać borówki i wymieszać.
Na ciepłe ciasto wylewamy krem i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Wyjmij ciasto z lodówki, zetrzyj je i posyp nim wierzch ciasta. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180°C, aż kruszonka będzie złocista.
Comments are closed.