Do bułki tartej można dodać dowolny ser, jaki lubi rodzina, my lubimy sery o nieco mocniejszym smaku, np. parmezan. Z tej ilości wyjdzie całkiem spora porcja, ale nie martwcie się, zniknie z talerza w mgnieniu oka. Bułka tarta jest w ten sposób znacznie bardziej chrupiąca, dlatego wszyscy tak ją lubią. Cukinię można podawać samą lub podawać z dressingiem lub lekką letnią sałatką.
Odetnij końcówki cukinii. Każdy kawałek pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Wszystkie plasterki doprawiamy solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy składniki na polewę. W jednej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką. Jajka ubić z papryką i serem. Najpierw obtocz plasterki cukinii w jajku. Następnie w mieszance bułki tartej. Rozgrzej olej na patelni. Smaż plastry cukinii z obu stron na złoty kolor.
Comments are closed.