Próbowaliście kiedyś smażonej cukinii z serem – Gdy tylko spróbujecie raz, nie będziecie chcieli innego przepisu.

Smażona cukinia to jedno z najsmaczniejszych letnich dań, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś pokażemy Wam bardzo pyszny przepis na zasmażaną cukinię z serem, który jest nie tylko łatwy i szybki w przygotowaniu , ale także nieopisanie pyszny.

 

Jaki jest sekret wyjątkowego smaku?

Do bułki tartej można dodać dowolny ser, jaki lubi rodzina, my lubimy sery o nieco mocniejszym smaku, np. parmezan. Z tej ilości wyjdzie całkiem spora porcja, ale nie martwcie się, zniknie z talerza w mgnieniu oka. Bułka tarta jest w ten sposób znacznie bardziej chrupiąca, dlatego wszyscy tak ją lubią. Cukinię można podawać samą lub podawać z dressingiem lub lekką letnią sałatką.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • sól
  • przyprawy
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 100 g sera

Przygotowanie:

Odetnij końcówki cukinii. Każdy kawałek pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Wszystkie plasterki doprawiamy solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. W międzyczasie przygotujemy składniki na polewę. W jednej misce wymieszaj bułkę tartą z mąką. Jajka ubić z papryką i serem. Najpierw obtocz plasterki cukinii w jajku. Następnie w mieszance bułki tartej. Rozgrzej olej na patelni. Smaż plastry cukinii z obu stron na złoty kolor.

Możemy podawać.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!