100-letni przepis na delikatny przysmak, który przygotujesz z zaledwie kilku składników: Palce lizać.

Przygotuj w domu fantastycznie miękkie bułeczki zapiekane z nutellą. Jeśli masz w domu któryś z wymienionych składników, nie wahaj się upiec tego przysmaku.

Składniki

  • 2,5 szklanki wody (500 ml)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 łyżeczka cukru (8 g)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (4 g)
  • 6 szklanek mąki zwykłej (720 g)
  • W przepisie wykorzystano 400 g Nutelli, ale można wybrać dowolne inne nadzienie według własnego uznania
  • 100 g masła
  • 1 szklanka oleju roślinnego (200 ml)
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Wlej wodę do miski. Dodać cukier, drożdże, sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Zagniatamy miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć na posypany mąką stół i ugniatać rękoma. Podzielimy go na 15 równych części. Z wyciętych części ciasta zwiń kulę. Do szklanego naczynia do pieczenia wlać roztopione masło i olej. Z kulki ciasta uformuj mały pasztecik, zrób palcem 5 wgłębień na powierzchni i włóż do formy na olej (patrz wideo).

Przykryj formę folią i pozostaw na 20 minut. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto na stół i rozciągamy je rękoma na większy prostokąt. Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż Nutellę na brzeg i zwiń w cienką rolkę. Ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i palcami wyrównujemy brzegi. Posmaruj wierzch żółtkiem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i podawać.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!