Doskonałe bułeczki ziemniaczane, lekkie jak piórko: przetestowałam, nawet trzeciego dnia pozostają miękkie.

Bułeczki ziemniaczane z miękkiego i elastycznego ciasta. Doskonały przepis, który uwielbiamy w domu.

Składniki:

  • 500 g mąki zwykłej specjalnej
  • 450 gramów ziemniaków (gotowanych w skórkach)
  • 125 gramów masła
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko

Przed pieczeniem:

  • 1 jajko

Drożdże:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru granulowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze jest ugotować dzień wcześniej. W dniu przygotowania wystarczy obrać ciasto i przystąpić do wyrabiania ciasta. Na ciasto przygotowujemy najpierw drożdże z porcji letniego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Przesiej mąkę. Dodać drożdże, olej i sól. Jajka ubić z odrobiną pozostałego mleka. I zrobimy miękkie ciasto. Przykryj ciasto ręcznikiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość.

Następnie rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na cieście rozsmaruj połowę startego masła. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce i połóż na cieście. Lekko zagniatamy, lekko dociskamy dłonią. I złóż jak ciasto francuskie. Przykryte, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Rozkręcamy się ponownie. Zetrzyj pozostałe masło i pozostałe ziemniaki. Ponownie dodaj odrobinę soli, delikatnie dociśnij i ponownie złóż . Pozwól mu rosnąć przez 20 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość palca i okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinaj kotlety. Na górze możemy wydrukować kształt z siatką (ale nie musimy).

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp serem lub nasionami do smaku. Pozostawiamy na blasze do wyrośnięcia, aż piekarnik się nagrzeje i pieczemy.  Temperatura 200°C przez około 20 minut. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!