Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne kotlety z kurczaka, warto wypróbować ten przepis. Zamiast klasycznej panierki proste ciasto i zamiast smażenia pieczenie w piekarniku. Wynik jest naprawdę bardzo udany.
Osuszyć umytą pierś z kurczaka.
Pokrój w cieńsze plasterki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz do smaku użyć ulubionych przypraw lub ziół. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Zacier dobrze jest zostawić na chwilę w lodówce. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz od razu z nim pracować. Zostawiam na całą noc, wtedy jest najlepiej.
W misce wymieszaj jogurt z drobno startym serem. Dodaj zmiażdżony czosnek i jajka. Zawiń kawałki kurczaka w tę mieszaninę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą mieszaninę ułóż na wierzchu mięsa. Na koniec posypać bułką tartą. Teraz włóż do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200-220 stopni. Czas pieczenia to około 25 minut – trzeba uważać. Podawać z wybranym dodatkiem.
Comments are closed.