Bardzo dobre piersi z kurczaka w panierce serowo-czosnkowej: bez smażenia i bez panierki – wszyscy je uwielbiają.

Doskonała propozycja na dzisiejszy obiad.

Jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne kotlety z kurczaka, warto wypróbować ten przepis. Zamiast klasycznej panierki proste ciasto i zamiast smażenia pieczenie w piekarniku. Wynik jest naprawdę bardzo udany.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 100 g startego sera
  • 1 słoiczek jogurtu białego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Dodatki:

  • Tłuczone ziemniaki
  • Ziemniaki pieczone
  • Sałatka jarzynowa

Przygotowanie:

Osuszyć umytą pierś z kurczaka.

Pokrój w cieńsze plasterki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, możesz do smaku użyć ulubionych przypraw lub ziół. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Zacier dobrze jest zostawić na chwilę w lodówce. Jeśli jednak nie masz czasu, możesz od razu z nim pracować. Zostawiam na całą noc, wtedy jest najlepiej.

W misce wymieszaj jogurt z drobno startym serem. Dodaj zmiażdżony czosnek i jajka. Zawiń kawałki kurczaka w tę mieszaninę. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą mieszaninę ułóż na wierzchu mięsa. Na koniec posypać bułką tartą. Teraz włóż do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200-220 stopni. Czas pieczenia to około 25 minut – trzeba uważać. Podawać z wybranym dodatkiem.

 

Najbardziej lubimy je z puree ziemniaczanym. Latem można podawać je z lekką sałatką warzywną. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!