Niezwykle smaczne i pyszne ciasto śliwkowe! Zapach ciasta na zakwasie sprawi, że całe mieszkanie będzie pachnieć pięknie i od razu napłynie ślinka.
Puszyste ciasto wzbogacone kompotem owocowym to najlepszy przepis na domowe ciasto. Idealnie puszyste, mięciutkie jak chmurka i mięciutkie – takiemu ciastu na zakwasie nie można się oprzeć. Jeśli dodamy do tego owoce i posypiemy całość kruszonką, otrzymamy przysmak idealny. Dzięki temu przepisowi nie musisz się martwić o suche ciasto i przaśne drożdże. Idealne ciasto wyrasta w piekarniku, jest puszyste i ma delikatny smak.
Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Choć może się wydawać, że w przygotowaniu nie ma nic trudnego, wiele osób wciąż się go boi. Nasz prosty przepis mogą opanować nawet „amatorzy ciasta drożdżowego”. Odpowiednio dobrane proporcje są gwarancją sukcesu.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Na drożdże:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 opakowania świeżych drożdży (21 g)
- 1 łyżka mąki zwykłej
- 1 łyżka granulowanego cukru
Na ciasto:
- 500 g mąki zwykłej
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 100 g masła
- owoc
- 3 jajka
- drożdże
Na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki zwykłej
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
Zacznijmy od drożdży. W rondelku podgrzej mleko i cukier. Gdy będzie już ciepłe (ale nie gorące) dodać pokruszone drożdże i mąkę, dokładnie wymieszać. Drożdże odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podwoiły swoją objętość. Jajka i cukier miksujemy na gładką masę. W rondelku roztapiamy masło do ciasta. Do miski wsypać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże i zagnieść ciasto. Jeżeli bardzo klei się do rąk, dodajemy mąki. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło, chwilę wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce – mogą być świeże lub z kompotu. W przypadku kompotu owocowego należy go dokładnie odcedzić. Odstaw na 10-15 minut. Przygotować kruszonkę, rozgniatając w misce wszystkie składniki. Następnie posyp kruszonką wierzch ciasta. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 30-35 minut.
Comments are closed.