Osłodzę Ci teraz dzień! Jeżeli stoisz to lepiej usiądź, bo przygotowałam istną ambrozję dla podniebienia. Jest to bananowa krówka bez pieczenia.
Składa się z kilku warstw herbatników, kremu budyniowego, masy kajmakowej, a także dużej ilości bananów. Jeżeli jesteś łasuchem, za którym co chwilę chodzi coś słodkiego to koniecznie zapisz sobie ten przepis.
Łącznie: 45 min +chłodzenie
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
- 1 l mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 160 g cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 220 g mąki pszennej
- 200 g masła
- śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
- płatki migdałowe do dekoracji
Krok 1
Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami.
Krok 2
Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3
Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.
Krok 4
Masło ucieramy na jasny puch.
Krok 5
Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy..
Krok 6
W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.
Krok 7
Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.
Krok 8
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Masa ma być gęsta.
Krok 9
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.
Krok 10
Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią bitą śmietanę, posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!
Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Tekst i zdjęcia pochodzą z: https://poprostupycha.com.pl/bananowa-krowka-bez-pieczenia/
Comments are closed.