Drożdżówki z jagodami z dodatkiem serka mascarpone – bardzo pyszne i delikatne

Pyszne, ciekawe w smaku, delikatne, wypełnione po brzegi jagodami drożdżówki.

Ciasto z dodatkiem serka mascarpone jest bardzo miękkie i dzięki temu bułeczki długo utrzymują świeżość.

Składniki (9 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 80 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru do jagód
  • 300 g jagód
  • żółtko do posmarowania

Wykonanie

Serek mascarpone wraz z mlekiem (odlewamy pół szklanki do rozpuszczenia drożdży) i masłem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia się. Do dużej miski przesiewamy mąkę i cukier. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku i przelewamy do mąki.

Przestudzone roztopione masło z serkiem i mlekiem mieszamy z jajkami, całość przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Powinno być dosyć rzadkie. Wykładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i dzielimy na 9 części. Do jagód dodajemy cukier. Każdą kulkę rozpłaszczamy ręką, nakładamy na środek łyżkę jagód i zlepiamy dokładnie bułeczki, które następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jagodzianki umieszczamy zlepieniem do spodu. Drożdżówki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy bułeczki 20 minut. Po upieczeniu jagodzianki studzimy na zewnątrz piekarnika, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

Tekst i zdjęcia pochodzą z: http://kulinarne.info/drozdzowki-z-jagodami-z-ciasta-z-dodatkiem-serka-mascarpone.html

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!