POLEWA
Tortownice o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do ok. 175 stopni. Masło włożyć do rondelka i pokroić, dodać połamaną na małe kosteczki czekoladę i podgrzać na małym ogniu nieustannie mieszając, aż do momentu roztopienia się składników i uzyskania gładkiej masy. Powstałą ciesz odstawić z ognia, dodać mleka i zmieszać.
Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. W miseczce posiekać mąkę, razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Dodać puszystą masę z jajek i cukru i masę czekoladową, wszystko zmiksować na małych obrotach lub wymieszać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.
Powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić na ok 45 minut do piekarnika (po upływie czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto go nie oblepia i w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę). Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia i po ok. 30 minutach wyjąc z formy.
Polewa
Połamaną czekoladę i masło włożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Od razu po ściągnięciu z ognia polać nią ciasto.
Comments are closed.