Przygotowanie:20 minut
Smażenie:10 minut
Danie gotowe w:30 minut
Foto: Mateusz Torbus / Wydawnictwo Buchmann
Przepis pochodzi z książki „Jajko” Kasi i Zosi Pilitowskich
4 duże ziemniaki
1 cebula
4 łyżki oleju słonecznikowego
4 jajka
sól
Obieramy ziemniaki i kroimy je w półplasterki lub kostkę
Cieniutko kroimy cebulę, ale nie tak, żeby przypaliła się na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki z cebulą podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż zmiękną. Po tym odcedzamy je, ale olej zachowujemy.
Jajka wbijamy do miski, mieszamy oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziemniaki z cebulą i odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej, na średnim ogniu przez 10 minut, wcześniej zmieszane jajka z ziemniakami i cebulą. Uważajmy, aby danie nie przywarło do patelni. Najlepsza do przygotowania tej potrawy będzie patelnia teflonowa.
Przewracamy tortillę za pomocą dużego talerza na drugą stronę: talerz przykładamy do patelni, dociskamy i szybkim ruchem przewracamy.
Smażymy jeszcze kilka minut do ścięcia się jajek.
Gotowe. Najlepiej smakuje letnia. Możnemy kroić ją jak pizzę w „trójkąciki”. Polecam jeść z sosem pomidorowym. Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Comments are closed.