Szukasz pomysłu na pyszny i ciekawy obiad? Tarta z łososiem to świetny pomysł. Można podawać ją z różnymi dodatkami według upodobania.
- Przygotowanie:20 minut
- Gotowanie:25 minut
- Danie gotowe w:45 minut
- Kalorie:80 kcal/ porcja
- Liczba porcji:8
GŁÓWNE SKŁADNIKI
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 150 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
NADZIENIE
- 5 jajek
- 150 g wędzonego łososia
- 100 ml śmietany 30%
- 180 g sera mozzarella
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5 g mąki pszennej
- 5 g masła
- sól
- pieprz
- kilka listków bazylii
Tarta z łososiem możemy przyrządzić wraz z pomidorami, brokułami czy szpinakiem. Najważniejszą kwestią jest łosoś i to na nim powinniśmy się skupić, żeby był najlepszej jakości. Natomiast wybór warzyw nie jest aż tak bardzo istotny. To jedynie kwestia gustu.
Podstawą pysznej tarty jest dobrze przygotowane ciasto. Jak najbardziej możemy wypróbować gotowe ciasto francuskie zakupione w sklepie. Natomiast tarta, której bazą jest własnoręcznie wykonane kruche ciasto, jest zdecydowanie lepsza. Polecamy!
Sposób przygotowania:
1. W pierwszej kolejności przejdźmy do zrobienia ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Następnie schłodzone i drobno pokrojone masło dołączamy do wysypanej maki. Wbijamy jajko i dodajemy sól. Po dodaniu wszystkich składników ugniatamy ciasto. Do powstałej kruszonki dodajemy łyżkę wody, dzięki temu ciasto stanie się jednolite. Wyrobione ciasto kroimy na dwie równe części i wsadzamy do lodówki.
2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Do dużej miski wbijamy jajka. Następnie wlewamy śmietanę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Po dokładnym zmiksowaniu odstawiamy na bok.
3. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy tak, aby było dość cienkie. Ważne, aby średnica ciasta nie przekraczała średnicy formy do tarty. Wnętrze formy smarujemy dokładnie tłuszczem, w tym celu możemy użyć masła lub oleju. Następnie wykładamy formę równomiernie ciastem.
4. Najwygodniej jest uformować ciasto palcami, tak aby sięgało do połowy brzegów formy. Na ciasto dodajemy pokrojonego na małe kawałki łososia. Aby urozmaicić tartę, można ułożyć na niej na przemian ser i łososia. Na wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
5. Mieszamy w naczyniu śmietanę i jajka, a następnie wlewamy do formy. Następnie układamy bazylię. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Podany wyżej przepis na tartę jest bardzo prosty do wykonania nawet dla laików. Nie powinniśmy się ograniczać do podanych w przepisie warzyw. Spokojnie można łączyć tartę z wieloma różnymi składnikami. Czosnek, a także gałka muszkatołowa to genialne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie pomidorów do tarty z łososiem. Ich smaki idealnie się razem komponują. Należy ułożyć warzywa na ser i łososia. Tak samo ma się sytuacja z brokułami. One również idealnie pasują do tego dania.
Oprócz pomidorów, brokułów czy szpinaku warto wypróbować także pory. W połączeniu z serem i łososiem tworzą pyszne danie.
Smacznego!
Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Comments are closed.