Wymiar: 38×22 cm
Składniki:
Na ciasto:
Na bezę orzechową:
Krem:
fot:https://polki.pl/wielkanoc,ciasto-z-kajmakiem-i-orzechami,10137,przepis.html
Ze wszystkich składników należy zagnieć ciasto oraz rozwałkować je na dwie części. Pierwszą należy wyłożyć na blaszkę o podpiec w 170 stopniach około piętnastu minut.
W tym czasie należy ubić jajka na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier małymi porcjami oraz składniki pozostałe na bezę.
Na podpieczony spód następnie wykładamy połowę masy powstałej i znów pieczemy pół godziny. Postępujemy podobnie z częścią drugą ciasta.
Placki upieczone przełożyć należy na krówkową masę. Ważne, aby na tym etapie cały czas mieszać masę krówkową. Chodzi o to, aby się rozpuściła częściowo. Ciasto następnego dnia jest jeszcze lepsze – należy o tym pamiętać.
Comments are closed.