Kajmak z orzechami – Pyszne ciasto – w sam raz na Święta Bożego Narodzenia

Ciasto idealne dla fanów słodkiej masy kajmakowej oraz orzechów

 

Wymiar: 38×22 cm

Składniki:

Na ciasto: 

  • 2 i pół szklanki mąki
  • margaryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • troszkę soli

 

Na bezę orzechową:

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 15 dag orzechów włoskich posiekanych
  • 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki
  • 10 dag kokosowych wiórków
  • Na krem:
  • puszka krówkowej masy

Krem:

  • 1 puszka masy krówkowej

fot:https://polki.pl/wielkanoc,ciasto-z-kajmakiem-i-orzechami,10137,przepis.html

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników należy zagnieć ciasto oraz rozwałkować je na dwie części. Pierwszą należy wyłożyć na blaszkę o podpiec w 170 stopniach około piętnastu minut.

W tym czasie należy ubić jajka na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy cukier małymi porcjami oraz składniki pozostałe na bezę.

Na podpieczony spód następnie wykładamy połowę masy powstałej i znów pieczemy pół godziny. Postępujemy podobnie z częścią drugą ciasta.

Placki upieczone przełożyć należy na krówkową masę. Ważne, aby na tym etapie cały czas mieszać masę krówkową. Chodzi o to, aby się rozpuściła częściowo. Ciasto następnego dnia jest jeszcze lepsze – należy o tym pamiętać.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!