To ciasto od wielu lat w moim domu robi furorę. Bajeczny smak <3

Od wielu lat w moim domu prawdziwą „furorę” robi ciasto powszechnie znane jako „pijak”. Wyróżnia się ono prawdziwie bajecznym smakiem. Poniżej dzielę się z Wami przepisem na to przepyszne ciasto:

Ciasto

  •  3 jajka
  • pół szklanki maku
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • wódka – wedle uznania

Krem

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200 gramów masła
  • pół litra mleka 3,2%

Polewa

  • 50 gramów masła
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • sól do smaku


fot: smacznykasek 

Sposób przygotowania:

Na początku białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.

Następnie, wciąż ubijając białka, dodajemy do nich powoli żółtka: jedno po drugim.

Potem dodajemy do masy cukier. Bierzemy łyżkę i delikatnie mieszając całość, dodajemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.

Masę przelewamy następnie do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczenie trwa około 20 – 25 minut.

Potem zabieramy się za ugotowanie budyniu, zgodnie z instrukcją podaną na ich opakowaniu. Należy jednak pamiętać, że w pół litrze mleka rozpuszczamy naraz oba budynie.

Gdy budyń ostygnie, dodajemy do niego masło i miksujemy całość na gładki krem.

Otrzymaną masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto.

Biszkopty moczymy w wódce rozcieńczonej wodą, w proporcjach 1:1. Nasączone wódką biszkopty układamy na budyniowy krem.

Następnie rozpoczynamy przygotowywanie polewy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier puder (który sprawdza się lepiej w tej roli od tradycyjnego cukru ziarnistego). Gdy cukier puder rozpuści się (w tym celu dodajemy do niego mleko), pora zdjąć rondelek z ognia i dodać do masy kakao. Całość mieszamy. Po przestudzeniu masy, polewamy nią biszkopty ułożone uprzednio na cieście.

Życzymy smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!