Od wielu lat w moim domu prawdziwą „furorę” robi ciasto powszechnie znane jako „pijak”. Wyróżnia się ono prawdziwie bajecznym smakiem. Poniżej dzielę się z Wami przepisem na to przepyszne ciasto:
Ciasto
- 3 jajka
- pół szklanki maku
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- wódka – wedle uznania
Krem
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 gramów masła
- pół litra mleka 3,2%
Polewa
- 50 gramów masła
- 2 łyżki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- sól do smaku
fot: smacznykasek
Sposób przygotowania:
Na początku białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.
Następnie, wciąż ubijając białka, dodajemy do nich powoli żółtka: jedno po drugim.
Potem dodajemy do masy cukier. Bierzemy łyżkę i delikatnie mieszając całość, dodajemy do niej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak.
Masę przelewamy następnie do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczenie trwa około 20 – 25 minut.
Potem zabieramy się za ugotowanie budyniu, zgodnie z instrukcją podaną na ich opakowaniu. Należy jednak pamiętać, że w pół litrze mleka rozpuszczamy naraz oba budynie.
Gdy budyń ostygnie, dodajemy do niego masło i miksujemy całość na gładki krem.
Otrzymaną masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto.
Biszkopty moczymy w wódce rozcieńczonej wodą, w proporcjach 1:1. Nasączone wódką biszkopty układamy na budyniowy krem.
Następnie rozpoczynamy przygotowywanie polewy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier puder (który sprawdza się lepiej w tej roli od tradycyjnego cukru ziarnistego). Gdy cukier puder rozpuści się (w tym celu dodajemy do niego mleko), pora zdjąć rondelek z ognia i dodać do masy kakao. Całość mieszamy. Po przestudzeniu masy, polewamy nią biszkopty ułożone uprzednio na cieście.
Życzymy smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!
Comments are closed.