– 1 bakłażan bądź cukinia,
– 300 g ugotowanego, długiego makaronu,
– 12 plasterków gotowanej szynki,
– 250 ml śmietany,
– 150 g mozarrelli,
– 6 jajek,
– 1 ząbek czosnku,
– sól i pieprz,
– 20 g posiekanej natki pietruszki.
Zaczynamy od pokrojenia warzywa tak, jak widzicie to na zdjęciu. Solimy.
Następnie w żaroodpornym naczyniu układamy najpierw ugotowany makaron, a na nim pokrojonego bakłażana.
Pora na szynkę – wystarczy zwinąć połowę plasterków i włożyć do naczynia. Czynność powtarzamy, czyli jeszcze raz układamy makaron, bakłażana, szynkę i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Zalewamy tym makaron i na koniec posypujemy mozzarellą.
Comments are closed.