Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodatkiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą – jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach.
Tort ten serwuję z różnych okazji np. urodzin, imienin, ale przyznaję, że jest idealny na poprawę humoru w gorsze dni 🙂
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- szczypta soli
- 750 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
- 1 słoik wiśni w kompocie
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Oddzielić żółtka od białek.
Comments are closed.