- 125 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 420 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 450 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
CIASTO PIERNIKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 100 ml ciemnego piwa typu Guinness 6,5%
- 200 g orzechów włoskich
- 5 jajek
- 15 g przyprawy do piernika
- 10 g sody
- skórka pomarańczowa
- bakalie
- 450 g powideł śliwkowych lub dżem porzeczkowy
fot: shutterstock.com
Poniżej przepisy na wariant ciasta piernikowego wilgotnego, na które nie trzeba czekać długo i które można jeść właściwie zaraz po upieczeniu.
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, uzyskując jednolitą masę. Ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo jajka
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą. Wlewamy mleko i mieszamy na wolnym przebiegu mikserem, następnie dodajemy dżem lub powidła
Ciasto wlewamy do formy keksowej długości 30 cm, wysmarowany masłem i posypany mąką lub bułką tartą
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy ciasto wykałaczką, jeśli będzie sucha, to nasze ciasto jest upieczone.Ciasto można polewać czekoladą
Ciasto piernikowe z orzechami włoskimi:
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i dodajemy miód. W piwie rozpuszczamy sodę i powoli wlewamy do mieszaniny miodowej. Możemy dodać opcjonalnie skórkę pomarańczy
Przesiewamy mąkę, mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Łączymy z masą miodową z masłem i piwem. Jaja ucieramy w misce na puszystą masę i dodajemy do ciasta, dodajemy bakalie, orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość luźne i rzadkie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wykładamy papierem do pieczenia keksówkę 30-35 cm długości, przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut. Sprawdzamy ciasto wykałaczką, jeśli będzie sucha, to znak, że jest upieczone
Ostudzony piernik tniemy wzdłuż na 3 części, przekładamy powidłami lub dżemem porzeczkowym. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy kilkoma kawałkami orzechów włoskich
Comments are closed.