GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych

CIASTO PIERNIKOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml ciemnego piwa typu Guinness 6,5%
  • 200 g orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 10 g sody
  • skórka pomarańczowa
  • bakalie
  • 450 g powideł śliwkowych lub dżem porzeczkowy


fot: shutterstock.com

Poniżej przepisy na wariant ciasta piernikowego wilgotnego, na które nie trzeba czekać długo i które można jeść właściwie zaraz po upieczeniu.

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem, uzyskując jednolitą masę. Ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo jajka

Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą. Wlewamy mleko i mieszamy na wolnym przebiegu mikserem, następnie dodajemy dżem lub powidła

Ciasto wlewamy do formy keksowej długości 30 cm, wysmarowany masłem i posypany mąką lub bułką tartą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy ciasto wykałaczką, jeśli będzie sucha, to nasze ciasto jest upieczone.Ciasto można polewać czekoladą

Ciasto piernikowe z orzechami włoskimi:

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i dodajemy miód. W piwie rozpuszczamy sodę i powoli wlewamy do mieszaniny miodowej. Możemy dodać opcjonalnie skórkę pomarańczy

Przesiewamy mąkę, mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Łączymy z masą miodową z masłem i piwem. Jaja ucieramy w misce na puszystą masę i dodajemy do ciasta, dodajemy bakalie, orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość luźne i rzadkie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wykładamy papierem do pieczenia keksówkę 30-35 cm długości, przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut. Sprawdzamy ciasto wykałaczką, jeśli będzie sucha, to znak, że jest upieczone

Ostudzony piernik tniemy wzdłuż na 3 części, przekładamy powidłami lub dżemem porzeczkowym. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy kilkoma kawałkami orzechów włoskich

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić przepisu na ten sernik swoim znajomym 🙂