Bułeczki śniadaniowe jogurtowe. Przepis dla początkujących

Kolejna próba z pieczywem. Próba ponieważ czasami jest tak, że pieczywo znika w mgnieniu oka, a czasami zostaje i dzielimy się z kurkami. A to tylko dlatego, że z pieczywa to chyba jednak chałka znika w całości 😉

Tym razem na spróbowanie powstały bułeczki śniadaniowe jogurtowe. Nie wiem dlaczego, ale mojego podniebienia nie podbiły. Jak dla mnie ok ale to jeszcze nie to 🙂

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych lub odpowiednik suchych * patrzcie na opakowaniu bo każde ma swój przelicznik
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 460 g mąki
  • 1 jajo


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • do naczynia miksującego włożyć: drożdże, miód, 100 ml wody oraz tyleż samo jogurtu z 1 łyżką mąki – podgrzać czas 2 min/ 37st / obr 1
  • odstawić na pół godziny aby drożdże zaczęły pracować
  • dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 2 min/Interwał
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez ok 15-20 min

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!