Już od dawna szukałam takiego przepisu. Chcąc połączyć smaki słodki i kwaśny, zawsze mam w myślach surówki, które zjadamy jak jesteśmy w Świecie Chin. I teraz faktycznie możemy powiedzieć, że mamy coś bardzo podobnego. Niby można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwierzcie mi, że nie będzie takiej potrzeby. U nas znikła w oka mgnieniu.
Przepis znalazłam w przepisowni i od razu zapisałam w swoim zeszycie „do zrobienia”. I właśnie ten czas nadszedł.
Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 300 g marchewki
- sól do smaku
zalewa:
- 170 g cukru
- 130 g oleju rzepakowego
- 140 g octu
fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com
Przygotowanie:
na Thermomix
- do naczynia miksującego wkładać porcjami pokrojoną na mniejsze części czas 4* 8 s/poz 4
- dodać marchew czas 3 s /obr 5
- przekładamy do innego naczynia i solimy
zalewa
- wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym – gotujemy czas 5 min/100 st/obr 2
tradycyjnie
- kapustę i marchew siekamy – u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
- przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
- wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy – ok 5-10 min
następnie postępujemy już tak samo
- zalewą zalewamy kapustę
- dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
- odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni – chociaż szczerze szybko znika 🙂
Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com
Comments are closed.