Makowa panienka – ciasto na święta

Makowa panienka to kolejna propozycja, którą poleca Natalia Kudela, autorka bloga „Mała Cukierenka”. Kuszą w nim następujące warstwy: waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi oraz migdałowy biszkopt. Składniki wystarczą na całą blachę ciasta.

Składniki na biszkopt z makiem:

  • 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki pszennej (użyto tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Krem:

  • 650 ml mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • mak do posypania
  • sok z pół cytryny

Wierzch:

  • 600-650 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
  • 1 fix do śmietany 

fot: kuchnia.wp.pl

Biszkopt:

Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem:

Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200 ml mleka (zrobiłam to mikserem).

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale znikną w trakcie mieszania). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.

Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.

Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.

Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!