Cappuccino bez pieczenia – pyszne dwuwarstwowe ciasto, dla niespodziewanych gości, które zrobisz w kilka minut.
Pyszne ciasto cappuccino bez pieczenia – zobacz jakie to proste!
Na wypiek składają się dwie warstwy: krem cappuccino zrobiony ze śmietany Śnieżki połączonej z serkiem mascarpone oraz masa budyniowa.
Dzięki takiemu zestawieniu ciasto przenikają dwa smaki – słodki otrzymany z masy budyniowej oraz nieco kawowy i bardzo aromatyczny z kremu cappuccino. Równowagi dodaje starta czekolada deserowa. Tak przygotowany deser idealnie urozmaici niejedno przyjęcie zwłaszcza latem, gdzie cierpkie cappuccino doda energi, a chłodna masa w słodki sposób ostudzi gości.
Całość polecam przygotować w tortownicy o średnicy 21 cm.
Składniki:
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 2 budynie w proszku (bez cukru)
- 4 łyżki cukru
- 80 g masła lub margaryny
KREM CAPPUCCINO
- 8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie Śnieżki
- 250 g serka mascarpone
DODATKOWO
16 herbatników (może być więcej lub mnie, wszystko zależy od wielkości tortownicy)
Czekolada deserowa do dekoracji
Przygotowanie:
– Na spód tortownicy należy wyłożyć papier do pieczenia, to samo dotyczy boków, żeby ciasto nie przywarło (dobrze jest też wcześniej natłuścić blachę, wtedy papier się dobrze trzyma).
– Herbatniki dzielimy na mniejsze kawałki i szczelnie układamy je na dnie, tak aby przylegały do siebie i zakryły cały spód tortownicy.
– Mleko dzielimy na pół. Pierwszą część gotujemy razem z masłem i cukrem. Pozostałą mieszamy z budyniem.
– Uważnie czekamy na moment zagotowania się mleka, a gdy to już nastąpi, powoli wlewamy przygotowaną wcześniej drugą połowę mleka z budyniem.
– Gotujemy mleko, uważnie mieszając do momentu aż nie zgęstnieje budyń.
– Gorącą masę ściągamy z pieca i wykładamy ostrożnie łyżką (odradzam przelewanie z garnka, ponieważ herbatniki mogą się pomieszać).
– gdy już wszystko przelejemy, przykrywamy je następną warstwą ciastek i czekamy, aż całość wystygnie.=
– Mleko przeznaczone na masę cappuccino gotujemy i dodajemy do niego cappucino, następnie całość należy dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia.
– Przygotowaną żelatynę rozpuszczamy według podanego przepisu w ciepłej wodzie i czekamy, aż również wystygnie
– Gdy mleko z cappuccino wystygnie, dodajemy do niego Śnieżkę i miksujemy przez kilka minut na wysokich obrotach, tak aby całość osiągnęła konsystencję bitej śmietany.
– Do zmiksowanej masy dodajemy serek mascarpone i wszystko kolejny raz miksujemy.
– Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy schłodzoną i rozpuszczoną w wodzie żelatynę, ostrożnie przy tym mieszając.
– Gotową krem wlewamy na wcześniej przygotowaną masę budyniową.
– Skończone ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (najlepiej zostawić je tam na całą noc).
– Czekoladę należy ostrożnie (uwaga na palce) zetrzeć na tarce i przed samym podaniem posypać nią ciasto.
Comments are closed.