Kolorowy deser przygotowany z myślą o najmłodszych. Pyszny, orzeźwiający sernik z tęczową galaretką. Wygląda ślicznie i ciekawie, kawałek takiego sernika od razu poprawia humor. Galaretki są pysznie owocowe i dobrze smakują z waniliowym serem. Wierzch idealnie dopełniają świeże owoce. Sprawdzony przepis z bloga „Mała Cukierenka„.
Składniki
Spód:
- 440 g herbatników (użyłam kakaowych)
- 170 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 1 kg sera o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 7 łyżeczek żelatyny
- 5-6 opakowań galaretek w różnym kolorze
Wierzch:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2-3 banany
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- około 300-400 g winogron (możemy użyć dowolnych owoców)
Przepis
Każdy kolor galaretki (5 lub 6 galaretek) osobno rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia, a następnie w chłodniejsze miejsce, aby galaretka stężała. Stężałą galaretkę wyjąć z garnuszka lub miseczki i pokroić na drobne kawałki. Herbatniki zemleć na piasek. Dodać do nich miękkie masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masą wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40×25 cm, docisnąć.
Masa serowa: żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia. Ser wymieszać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać (można delikatnie rękoma). Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.
Wierzch: galaretki truskawkowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na wierzchu ciasta razem z winogronem i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.
Comments are closed.