Pyszne sałatki z makaronem – najlepsze szybkie przepisy. Dla mnie trzecia najlepsza!
Na obiad, na kolację, na lunch do pracy czy na imprezę – sałatki makaronowe zawsze będą świetnym pomysłem. Są proste w przygotowaniu – wystarczy ugotować makaron, dodać kilka składników oraz trochę przypraw, które na pewno macie w swojej kuchni i z powodzeniem w kilka chwil wyczarujecie smakowite cudo. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu „Szybkie gotowanie” mamy dla was przepisy na proste i pyszne sałatki – wypróbujcie je koniecznie.
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami, papryką i szpinakiem
Składniki:
- opakowanie makaronu penne,
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej,
- 2 czerwone papryki,
- 15 dag tartego parmezanu,
- 3-4 garście świeżego szpinaku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Suszone pomidory pokrój w paseczki, paprykę umyj i pokrój w słupki, liście szpinaku umyj i osusz, a natkę pietruszki umyj, osusz i poszatkuj. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, dodaj 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka makaronowa z kolorowymi paprykami, pomidorem i pestkami słonecznika
Składniki:
- opakowanie makaronu świderki,
- 3 kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta),
- 2 pomidory,
- 20 dag tartego sera żółtego,
- ¼ szklanki pestek słonecznika,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np. bazylia, oregano, estragon).
Przygotowanie: makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Papryki umyj, osusz i pokrój w słupki, pomidory także umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Pestki słonecznika możesz rozdrobnić przy pomocy blendera, ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce, dodaj sól i pieprz do smaku, suszone zioła i 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Sałatka makaronowa z zieloną papryką, natką pietruszki i marchewką
Składniki:
- opakowanie makaronu świderki,
- 2-3 zielone papryki,
- natka pietruszki,
- 2-3 niewielkie marchewki,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Marchewki umyj, oskrob, pokrój w talarki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę umyj, osusz i pokrój w słupki. Natkę umyj, osusz i poszatkuj. W kubeczku wymieszaj ze sobą jogurt naturalny i majonez oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z makaronem orzo, świeżym ogórkiem i czarnymi oliwkami
Składniki:
- opakowanie greckiego makaronu orzo (można zastąpić makaronem ryżowym),
- 2 świeże ogórki,
- duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze),
- 2 pomidory,
- ½ słoiczka czarnych oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie: makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ogórki i pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nie musisz ich obierać. Oliwki odsącz z zalewy i przekrój każdą na pół. Cebulę także pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
Sałatka makaronowa z kukurydzą, ogórkiem i natką pietruszki
Składniki:
- opakowanie ulubionego makaronu (mogą być świderki, kolanka, penne),
- puszka kukurydzy,
- natka pietruszki,
- świeży ogórek,
- 2 pomidory,
- zielona papryka,
- czerwona cebula,
- majonez,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Umyj warzywa, osusz je i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku, a na koniec wymieszaj
Comments are closed.