Chleb Ezechiela jest jednym z najstarszych rodzajów chleba opisanym w Biblii, gdzie Bóg nakazuje prorokowi żywienie się wyłącznie tym chlebem i wodą podczas długiego postu
Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. Waga tego pokarmu, który będziesz spożywał, wyniesie dwadzieścia syklów na dzień. Raz na dobę będziesz go spożywał.
Biblia Tysiąclecia, księga Ezechiela 4:9,10
Chleb Ezechiela jest odżywczym pokarmem gdzie zachowane zostały wszystkie enzymy. W opisanej ilości ok 200 g dziennie jest w stanie zapewnić dorosłemu człowiekowi składniki odżywcze i sytość przez cały dzień. Zapewnia komplet białek i składników odżywczych i co jest wyjątkiem wśród chlebów, zwłaszcza współczesnych – nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie działa pro-zapalnie, nie niszczy jelit. Chleb Ezechiela proporcjonalnie składa się z 2 części zbóż i 1 części roślin strączkowych co pozwala na maksymalną asymilację białka, aż o połowę więcej niż przy spożywaniu osobno takich samych ilości tych samych składników.
Ma nieco inny, ale całkiem przyjemny smak i długo zachowuje świeżość. Chleb można zrobić w wersji z kiełkujących nasion zbóż lub na zakwasie z mąk 4 zbóż. W oryginale miał być wypieczony jak „podpłomyk jęczmienny” czyli w formie płaskich placuszków a nie bochenków. Z przygotowanego ciasta można upiec podpłomyki na blasze, uformować nieduże bochenki wielkości bułek.
Chleb Ezechiela przepis
Składniki:
Mąka pełnoziarnista z pszenicy płaskurki albo samopszy, mąka jęczmienna, mąka jaglana (z prosa) i orkiszowa. Soczewica i bób, ewentualnie fasola i zakwas żytni.
Pierwszego dnia do połowy szklanki zakwasu dodać po 3 kopiaste łyżki z każdej mąki. Wymieszać, dolać tyle ciepłej wody by powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić na 12 godzin. Namoczyć bób i soczewicę na 12 godzin, po wyjęciu z wody odsączyć i zmielić w maszynce do mięsa.
Po 12 godzinach do zaczynu mącznego dodać ponownie po 3 kopiate łyżki każdej mąki i zmielone rośliny strączkowe. Dodać płaską łyżkę soli i wymieszać. Odstawić na 2 godziny, ponownie dodać po 3 kopiaste łyżki i wyrabiać ciasto dodając tyle mąki pszennej by powstało ciasto chlebowe i zaczęło ostawać od miski.
Uformować małe bochenki i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 5 godzin. Piec około 20 minut w temperaturze 220°C aż uzyska złoty kolor. Po wyjęciu można przykryć wilgotną ściereczką by zachować miękkość skórki.
Comments are closed.