To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia jakie kiedykolwiek jadłam. Nutka kokosa dodaje mu tylko smaku

Ciasto bananowe z kokosową nutką to pyszny deser, który przyrządza się łatwo i szybko. Uwielbiają go dzieci i nie trzeba go piec, więc uda się za każdym razem.

ciastoo1

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

Spód:

  • 125 g masła
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g wiórków kokosowych

Masa:

  • 400 ml mleka
  • 200 g śmietanki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

oraz:

  • 2 banany
  • 200 ml śmietanki
  • wiórki kokosowe
  • 2 łyżki śmietan-fixu

Sposób przygotowania

Drobno pokrusz biszkopty.

ciastoo2

Roztop masło i po ostudzeniu dodaj do biszkoptów.

ciastoo3

Teraz dodaj wiórki kokosowe.

ciastoo4

Powstałą masę wyłóż do tortownicy.

ciastoo5

W garnku zmieszaj skrobię z małą ilością mleka. Gotując na wolnym ogniu, dodaj żółtka i nie przestawaj mieszać. Dodaj resztę mleka, śmietankę, cukier, aromat i odrobinę soli. Pozostaw na małym ogniu do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia.

ciastoo6

W międzyczasie pokrój banany.

ciastoo7

Ułóż banany na spodzie.

ciastoo8

Na to wylej krem z garnka (przez sitko).

ciastoo9

Odstaw do całkowitego schłodzenia, a w międzyczasie ubij śmietanę z fixem.

ciastoo10

Wyłóż śmietankę na ciasto i posyp wiórkami.

ciastoo11

To wszystko. Gotowe!

ciastoo12

Tekst pochodzi z: polubione.com

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!