Tym razem sernik zrobiłam z serka mascarpone i aromatycznych malin w galaretce. Kremowa postać mascarpone świetnie połączyła się z lekko chrupiącym czekoladowym spodem i galaretką z malinami.
Zamiast mascarpone można użyć zwykłego sera kremowego z wiaderka, ale smak będzie już nieco inny, chociaż również bardzo smaczny. To samo, jeśli chodzi o maliny, można je zastąpić innymi ulubionymi owocami, polecam jednak użyć malin, gdyż ich smak jest niepowtarzalny. Maliny są bardzo delikatne i nietrwałe, dlatego w sezonie warto się na nie skusić, gdyż zimą świeżych nie dostaniemy.
Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie maliny i korzystacie z nich o tej porze roku. Uwielbiam je za ten cudowny aromat, smak i kolor, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki.
Składniki:
(foremka o średnicy 28 cm)
Spód do sernika:
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki żelatyny w proszku
Masa z malin:
- 500 g świeżych malin
- 6 – 7 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 galaretki malinowej
Dodatkowo:
- 2 galaretki malinowe
Do odmierzania używam: szklanka – 250 ml, łyżka – 15 ml.
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia?
Spód do sernika na zimno:
- Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek, którą wykleić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Foremkę wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła.
Masa z serka mascarpone:
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić), pod koniec ubijania dodać ziarenka wanilii i stopniowo dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować na wolnych obrotach miksera do czasu połączenia się składników i na sam koniec ciągle miksując, stopniowo dodać wystudzoną ciekłą żelatynę. Po dodaniu żelatyny długo już nie miksować.
- Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wyrównać, następnie wstawić do lodówki, aby stężała.
Masa z malin:
- Maliny delikatnie opłukać wodą, wybrać około 30 sztuk ładnych w miarę równych malin i położyć je na papierowym ręczniku, aby osuszyć z wody.
- Pozostałe maliny włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 – 15 minut, aż maliny się rozpadną i rozpuści się cukier.
- Następnie dodać do masy 1 1/2 galaretki i mieszać do czasu, aż się rozpuści (nie gotować).
- Wystudzoną masę z malin wyłożyć na ser, wyrównać i ułożyć na niej pozostałe maliny.
- Wierzch delikatnie zalać rozpuszczonymi w 700 ml wrzącej wody i wystudzonymi 2 galaretkami.
- Sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby stężał.
Comments are closed.