Co zwykle robimy aby naleśniki były puszyste? Oczywiście dodajemy sody bądź drożdży. Istnieje też inna opcja z kefirem! Ja mam na to swoją metodę, dodaję po prostu odrobinę Sprite do ciasta, dzięki temu moje naleśniki są jeszcze bardziej pulchne, wilgotne i pachnące. Zobacz ten przepis, jest na prawdę prosty!
Na początek parę wskazówek aby naleśniki wyszły jak najbardziej pyszne, jeśli dodajesz kefir musi być on w temperaturze pokojowej. Ciasto na naleśniki musi „odpocząć” na pewno około 15 minut.Ponadto, nigdy nie mieszaj ciasta na placuszkach przed smażeniem. I ostatnia rzecz: smaż naleśniki na średnim ogniu przykryte pokrywką.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj roztopione masło, śmietanę i Sprite.
Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać miękkie i gładkie ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Umieść ciasto na stole, delikatnie je wyrównaj.
Pokrój ciasto za pomocą foremek.
Smaż placki w oleju roślinnym.
Comments are closed.