Obłędnie pyszny strudel jabłkowy przepisu mojej teściowej

Pierwszy raz jadłam ten strudel u mojej teściowej i po prostu zakochałam się w jego smaku. Dlatego tez dziś po prostu muzę się z Wami podzielić tym prostym a obłędnie smacznym przepisem!

strudel jabłkowy© DepositPhotos

SKŁADNIKI CIASTA

  • 350 g mąki
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

SKŁADNIKI NADZIENIA

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka skórki cytryny
  • 1 łyżka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Ubij masło, śmietanę i cukier waniliowy za pomocą miksera lub trzepaczki.

W innej misce przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.

przepis jabłkowy strudel© DepositPhotos

Umieść obie mieszaniny w jednym głębokim pojemniku. Ugnieć ze składników ciasto . Konsystencja ciasta powinna być miękka, ale nie powinna się przyklejać do dłoni. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.

strudel jabłkowy

Umyj jabłka, usuń rdzenie i zetrzyj je na tarce. Dodaj do nich sok z cytryny, skórkę, cynamon. Wszystko wymieszaj.

zdjęcie strudel jabłkowy

Zimne ciasto podziel je na dwie części. Zwiń jedną połówkę w prostokąt o wymiarach w przybliżeniu 15 x 30 cm i grubości 6 mm.

przepis jabłkowy strudel

Umieść farsz w środku prostokąta. Owiń krawędzie najpierw jednym, a następnie z drugiej strony w kierunku środka, aby uzyskać rolkę.

strudel jajeczny bez jaj

Z drugą połową ciasta postąpi tak samo. Na każdym kawałku zrób cięcia w odległości 5 cm od siebie. Umieść je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

strudel jabłkowy szybko

Tę recepturę jabłkowego strudla można urozmaicić, dodając do nadzienia orzechy, rodzynki, suszone morele i inne suszone owoce. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem lub posmarować jajkiem przed pieczeniem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!