Pierwszy raz jadłam ten strudel u mojej teściowej i po prostu zakochałam się w jego smaku. Dlatego tez dziś po prostu muzę się z Wami podzielić tym prostym a obłędnie smacznym przepisem!
SKŁADNIKI CIASTA
- 350 g mąki
- 200 g kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NADZIENIA
- 5 jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru
- 1 łyżka skórki cytryny
- 1 łyżka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Ubij masło, śmietanę i cukier waniliowy za pomocą miksera lub trzepaczki.
W innej misce przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
Umieść obie mieszaniny w jednym głębokim pojemniku. Ugnieć ze składników ciasto . Konsystencja ciasta powinna być miękka, ale nie powinna się przyklejać do dłoni. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut.
Umyj jabłka, usuń rdzenie i zetrzyj je na tarce. Dodaj do nich sok z cytryny, skórkę, cynamon. Wszystko wymieszaj.
Zimne ciasto podziel je na dwie części. Zwiń jedną połówkę w prostokąt o wymiarach w przybliżeniu 15 x 30 cm i grubości 6 mm.
Umieść farsz w środku prostokąta. Owiń krawędzie najpierw jednym, a następnie z drugiej strony w kierunku środka, aby uzyskać rolkę.
Z drugą połową ciasta postąpi tak samo. Na każdym kawałku zrób cięcia w odległości 5 cm od siebie. Umieść je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
Tę recepturę jabłkowego strudla można urozmaicić, dodając do nadzienia orzechy, rodzynki, suszone morele i inne suszone owoce. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem lub posmarować jajkiem przed pieczeniem.
Comments are closed.