Przepis na ciasto na ciasto kefirowe przyda się każdej gospodyni, która lubi piec. Bułeczki możesz nadziać tym co lubisz, ogranicza Cię tylko twoja wyobraźnia. Ja uwielbiam je z farszem pieczarkowym bądź tez mięsem mielonym lub też po prostu jako kanapeczki na kolację bądź śniadanie.
Ogrzać kefir do temperatury pokojowej. Dodać sól, cukier i olej roślinny.
Dodać do kefiru mąkę, cały czas mieszając zagnieść ciasto.
Posypać ciasto mąką i rozwałkować je na grubość około 1 cm, posypać je 1/3 łyżeczki sody.
Następnie zwinąć ciasto w kopertę i znów rozwałkować, posypać ponownie 1/3 łyżeczki sody. Analogicznie powtórzyć czynność jeszcze raz, do wykorzystania sody. Za każdym razem ciasto staje się bardziej pulchne i delikatne.
Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić do ciepłego miejsca na 40 minut, aby nieco urosło. W międzyczasie można zrobić farsz do bułeczek.
Następnie z ciasta formować bułeczki i ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić na 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek.
Comments are closed.