Wiele osób uważa, że nadzienie jest najważniejsze w pierogach, ale nawet najsmaczniejsze nadzienie nie pomoże jeśli ciasto jest nieudane…
Jeśli wrzucisz za dużo mąki lub dodasz za dużo wody, ciasto nie będzie elastyczne, trudno będzie się zwijać, rozpadnie się w czasie gotowania.
Mieszamy i ugniatamy wszystkie składniki rękami, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne.
Sprawdź czy jest gotowe, naciskając palcem u góry – ciasto powinno się „cofnąć”.
Woda w temperaturze pokojowej sprawia, że ciasto jest twarde i mocne. Najlepiej jest schłodzić wodę w lodówce, wtedy ciasto będzie bardziej miękkie i bardziej elastyczne.
Ciasto powinno co najmniej godzinę leżeć w lodówce przed nadziewaniem.
Staraj się używać jak najmniejszej ilości mąki. Odzwierciedla to delikatność potrawy.
Grubość ciasta po rozwałkowaniu nie powinna być mniejsza niż 2 mm. Ciasto szybko wysycha, więc przykryj je, robiąc pierogi.
Uważaj by nie rozgotować ciasta zbyt mocno
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pojawi się rumiana skórka (około 15-20 minut).
Comments are closed.