Zepsuty Kikut – szybkie w przygotowaniu ciasto zaskoczy gości przepysznym smakiem

Te ciasto o lekko humorystycznej nazwie „Zepsuty Kikut” zaskoczy Twoich gości nie tylko oryginalną nazwą, ale też przepysznym smakiem!

Pieczenie tego ciasta to czysta przyjemność! ” Zepsuty Kikut ” – łatwy do przygotowania, bezpretensjonalny w pieczeniu, szybko znika z talerzy! A co najważniejsze, jest bardzo smaczny i delikatny.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka dżemu (najlepsza porzeczka, wiśnia)
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu
  • 2 łyżeczki. soda
  • 1,5-2 szklanki mąki

SKŁADNIKI NA KREM

  • 0,5 litra kwaśniej śmietany
  • 0,4 szklanki cukru

ciasto na kefir i dżem

PRZYGOTOWANIE

W misce ubij jajka cukrem za pomocą trzepaczki. Następnie dodaj dżem, kefir, sodę i mąkę.

Dobrze wymieszaj ciasto. Jego konsystencja powinna być dość lejąca. Taka, która swobodnie kapie z łyżki!

ciasto na kefirze ze skondensowanym mlekiem

Posmaruj blachę do pieczenia małym kawałkiem margaryny i wlej do niej ciasto.

Możesz zrobić 2 ciasta, ja biorę blachę do pieczenia z wysokimi bokami i piekę całość od razu. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika gdy ciasto jest upieczone i odstaw do ostygnięcia.

Każde ciasto pokrój na 2 części. Powinnaś mieć 4 placki.

ciasto czekoladowo-kefirowe

Teraz przygotujemy nadzienie. Weź głęboką miskę, wlej do niej cukier i zalej gęstą śmietaną. Dobrze wymieszaj, używając miksera, należy ubić śmietanę tak, aby cukier został całkowicie rozpuszczony.

Przełożyć każda warstwę ciasta kremem i udekorować je według własnego gustu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!