Drożdżowy placek z kurczakiem to niebiańska przyjemność dla Twojego podniebienia! Zaskocz swoich gości tym apetycznym daniem. Gwarantuje, że jak już spróbujesz go raz, będziesz chciała więcej! Jest to idealna potrawa na pyszny obiad jak i na sycącą kolacje czy spotkanie ze znajomymi.
SKŁADNIKI
- 360 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki ulubionych ziół
- 1 szklanka bulionu
- 50 g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE
Podgrzej lekko mleko, dodaj drożdże i pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodaj olej roślinny, cukier i sól. Dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę (350 g), zagnieć ciasto i odstaw.
Przygotuj nadzienie do ciasta. W lekko osolonej wodzie ugotuj filety z kurczaka, schłódź i pokrój na małe kawałki.
Przygotuj sos: roztop masło na patelni, dodaj 1 łyżkę mąki (10 g) i dokładnie wymieszać drewnianą szpatułką. Stopniowo dodawaj bulion, cały czas mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
Drobno posiekaj zioła, połącz z filetem z kurczaka i sosem, dobrze wymieszaj.
Zagnieć ponownie ciasto, podzielone na dwie części – większą i mniejszą. Rozwałkuj większą połowę ciasta i wyłóż nią naczynie do pieczenia, łącznie z bokami (ja używam najczęściej formy do tarty).
Włóż farsz na ciasto. Rozwałkuj drugą część ciasta i ułóż na nadzieniu, dobrze sklej brzegi ciasta i zrób mały otwór w środku. Pozostaw ciasto na 15-20 minut.
Comments are closed.