Przepis na te bułeczki jest idealny dla zapracowanych gospodyń domowych. Jest szybki w przygotowaniu a poza tym ciasto można przygotować wieczorem, a rano już tylko upiec.
Wlej ciepłe mleko do małego pojemnika. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Wymieszaj jajka za pomocą miksera, a następnie dodaj je do mleka i drożdży. Najlepiej zagnieść ciasto za pomocą miksera, ponieważ jest ono dość lepkie i trudno jest je zagnieść rękami.
Dodaj cukier, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, ciągle mieszając ciasto. Mieszaj ciasto przez około 4 minuty, aż będzie gładkie.
Następnie stopniowo dodawaj masło, mieszając ciasto z umiarkowaną prędkością przez następne 5-6 minut. Masło musi być całkowicie rozpuszczone.
Pozostaw ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki ( ja zostawiam je tam całą noc, a rano mam idealne ciasto). Rano wyjmij ciasto z lodówki, połóż na posypanej mąką powierzchni i dobrze zagnieć.
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Z niego możesz zrobić wszystko, czego zapragnie twoje serce: ciasta, bułeczki i inne wypieki. Opcjonalnie możesz dodać różne nadzienia.
Comments are closed.