Przepis na ciasto idealne na bułeczki: przygotowuję wieczorem, a rano jest idealne do wypieczenia <3

Przepis na te bułeczki jest idealny dla zapracowanych gospodyń domowych. Jest szybki w przygotowaniu a poza tym ciasto można przygotować  wieczorem, a rano już tylko upiec.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki
  • 80 g masła
  • 0,5 łyżki cukier
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Wlej ciepłe mleko do małego pojemnika. Dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

Wymieszaj jajka za pomocą miksera, a następnie dodaj je do mleka i drożdży. Najlepiej zagnieść ciasto za pomocą miksera, ponieważ jest ono dość lepkie i trudno jest je zagnieść rękami.

ciasto drożdżowe do bułek

Dodaj cukier, a następnie stopniowo dosypuj mąkę, ciągle mieszając ciasto. Mieszaj ciasto przez około 4 minuty, aż będzie gładkie.

ciasto z bułeczki

Następnie stopniowo dodawaj masło, mieszając ciasto z umiarkowaną prędkością przez następne 5-6 minut. Masło musi być całkowicie rozpuszczone.

Pozostaw ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki ( ja zostawiam je tam całą noc, a rano mam idealne ciasto). Rano wyjmij ciasto z lodówki, połóż na posypanej mąką powierzchni i dobrze zagnieć.

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste. Z niego możesz zrobić wszystko, czego zapragnie twoje serce: ciasta, bułeczki i inne wypieki. Opcjonalnie możesz dodać różne nadzienia.

Następnie posmaruj bułeczki żółtkiem, wstaw je do piekarnika, a potem wraz z rodziną delektuj się pysznymi domowymi wypiekami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!