Babcia powiedziała jak zrobić najlepszą babkę do kawy – dzielę się przepisem!

Tę babkę po prostu musisz spróbować! Ja przyrządzam ją zawsze na Wielkanoc ale nie tylko… Po prostu uwielbiam ją jako dodatek do spotkania przy kawie czy herbacie. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a babka wilgotna i aromatyczna.

SKŁADNIKI

  • 220 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 125 ml wody
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 g wanilii
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

lekkie ciasto ze skrobią

PRZYGOTOWANIE

Wbij jajka do miski blendera, dodaj szczyptę soli i cukier. Miksuj przez 1 minutę.

Wlej wodę i olej roślinny.

lekkie ciastko z herbatą

Dodaj przesianą mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, wanilię i skórkę z cytryny.

Włącz blender i wymieszaj wszystko. Wlej ciasto do natłuszczonego naczynia do pieczenia.

lekka babeczka w 5 minut

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostawi na 10 minut. Następnie umieść go na metalowej kratce, aby było całkowicie ostygło.

lekkie ciasto z rodzynkami

Przed podaniem babeczkę możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!