Domowe ciasto czekoladowe , pieczone przez gospodynię z miłością, jest tysiąc razy lepsze niż sklepowe.
Moją propozycją na dziś jest ciasto o niesamowitej nazwie „Czarny Książę„, nacisk w przepisie kładzie się na szybkość przygotowania, dostępność składników i szczególnie dobry smak.
Pachnące kakao, delikatna śmietana i skondensowane mleko – idealne połączenie dla miłośników słodkich deserów.
Utrzyj jajka z cukrem za pomocą miksera. W osobnej misce wymieszaj śmietanę i kakao.
Połącz ubite jajka z kwaśną śmietaną, dodaj sodę, ocet, przesianą mąką i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy upiecz 2 ciasta.
Przygotuj naczynie do pieczenia: umieść papier pergaminowy na dnie, posmaruj masłem. Zalej połową ciasta, piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzaj czy jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka.
Zrób to samo z pozostałym ciastem. Gotowe ciasta ostudź i pokrój na pół.
Ubij skondensowane mleko z masłem, a następnie przekładaj każdą warstwę biszkoptu gotowym kremem. Zmiel orzechy w blenderze i obficie posyp ciasto na wierzch. Możesz też udekorować gotowe ciasto całymi orzechami.
Gotowe ciasto włóż do lodówki na 6-8 godzin, a najlepiej na noc. Smacznego!
Comments are closed.