Zdradzę Ci jak gotować warzywa , aby absolutnie wszyscy je pokochali! Przedstawiam szybkie i łatwe przepisy dla każdego!
Smaczne dania z warzyw
Pieczone brokuły
Brokuły podziel na różyczki, połóż na blaszkę do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek. Posól i popieprz do smaku. Przykryj folią i piecz przez 10 minut w 200 stopniach, następnie wyjmij folię i piecz kolejne 5-7 minut. Będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli przed podaniem posypiesz je startym serem.
Pieczona kapusta pekińska w ostrym sosie
Pokrój kapustę wzdłuż na 4 kawałki i połóż na blachę do pieczenia. Wymieszaj łyżkę oliwy z olejem sezamowym, dodaj odrobinę sosu sojowego, posiekany ząbek czosnku i garść nasion sezamu.
Wymieszaj i polej kapustę. Piecz przez 7-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Brukselka z serem
Brukselkę umyj, odcedź w durszlaku. Wymieszaj 1 łyżkę masła z 0,5 szklanki mleka, 1 jajkiem i 50 gramami tartego sera, dodaj sól do smaku i czarny pieprz.
Włóż brukselkę do formy, wlej przygotowany sos i piecz przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczarki smażone po francusku
Włóż przygotowane pieczarki na wstępnie rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż na lekko brązowy kolor, dodaj posiekane ząbki czosnku, zalej 100 ml wytrawnego białego wina.
Kontynuuj gotowanie, aż wino wyparuje, a następnie posól.
Pieczone pomidory z czosnkiem
Wymieszaj łyżkę oliwy z oliwek z posiekanym ząbkiem czosnku, posoli i popieprz.
Dopraw tą miksturą umyte i pokrojone pomidory. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smażony kalafior z sosem serowym
Podziel kalafior na różyczki, zalać sokiem z cytryny i smaż na złoty kolor. Przygotuj sos serowy, mieszając kwaśną śmietanę, starty ser. Posól i popieprz. Umieść sos w lodówce na 30 minut, a następnie podawaj z kalafiorem.
Cukinia pieczona
Cukinię pokroić w łódkę, ułożyć na natłuszczoną blachę do pieczenia. Przygotuj mieszankę tartego sera i aromatycznych ziół (tymianek, oregano, bazylię), dodaj szczyptę czosnku w proszku . Skrop cukinię oliwą z oliwek i posyp przygotowaną wcześniej mieszanką. Piecz do lekko brązowego koloru w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Sos grecki „Tzatziki”
Zetrzeć ogórek. W głębokiej misce wymieszaj jogurt, czosnek, olej roślinny, sól i odrobinę octu. Dodaj posiekany ogórek i posiekany koperek.
Karmelizowane marchewki
Pokrój marchewki, smaż na oliwie z oliwek z jednej strony przez 2-3 minuty, następnie przykryj i duś przez 15 minut. Zdejmij pokrywkę, przekręć marchewki na drugą stronę, dopraw solą tymiankiem, czarnym pieprzem, skrop sokiem z cytryny, zdejmij z ognia i natychmiast podawaj.
Tłuczone ziemniaki z zielonym groszkiem i cebulą
Ugotuj ziemniaki, rozgnieć je z dodatkiem gorącego mleka i masła. Gotuj zielony groszek przez 5 minut. Usmażyć na patelni z odrobiną masła niewielkie cebulki. Podawać ziemniaki z zielonym groszkiem i cebulą.
Smażona kapusta z sosem limonkowym
W blenderze wymieszaj sok z limonki, olej roślinny, zioła, ząbek czosnku, kolendrę, sól i cukier. Kapustę pokrój w plasterki, upiecz na grillu lub na suchej patelni grillowej. Gotową kapustę podawaj polaną sosem.
Minimalny czas przygotowania i minimalna obróbka cieplna – wszystkie witaminy pozostaną w warzywach, a dzięki oryginalnym sosom i dodatkom smak warzyw pokochają wszyscy domownicy!
Comments are closed.