Empanadas to popularna przekąska w Argentynie, Meksyku i wielu innych krajach Ameryki Łacińskiej. Piękno tego dania polega na tym, że jest proste w wykonaniu a do tego możesz eksperymentować z nadzieniem a i tak zawsze wyjdzie pyszne!
Dziś zrobimy proste argentyńskie placki nadziewane jajami i mieloną wieprzowiną. Aby dodać pikantnego smaku empanadas, możesz dodać posiekane chili lub papryczki jalapeno do nadziane.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj 100-120 ml mleka z proszkiem do pieczenia, masłem i 2 żółtkami
Dodaj mąkę i ugniataj ciasto. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, maksymalnie na noc
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę, posiekaj czosnek. Smaż na patelni, a następnie dodaj mielone mięso (można połączyć wieprzowinę i wołowinę).
Przyprawić, ziołami, solą i pieprzem. Ugotuj 2 jajka na twardo, pokrój w drobną kostkę i dodaj do mieszaniny. Następnie dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij formy o średnicy 8-10 cm szeroką szklanką
Każdy kawałek wypełnij jedną łyżką stołową mieszanki z mielonego mięsa i zlepić jak pierogi
Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i ułóż przyszłe empanady. Za pomocą pędzla posmaruj je pozostałymi 2 roztrzepanymi białkami jajka
Podgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 20-25 minut, aż placki będą rumiane
Comments are closed.