Ciasto ” Mrożone jabłko”. Nie uwierzycie, ale przygotowanie jego to tylko 15-20 minut!

Ciasto ” Mrożone jabłko” wygląda genialnie a do tego smakuje wręcz wyśmienicie! Jest idealne na rodzinne spotkanie przy herbacie, ale także zrobi wrażenie na Twoich gościach

Delikatne, kremowe nadzienie na bazie twarożku smakuje jak coś między sernikiem a mascarpone. Dodatek orzechów, cynamonu podkreśla cudowny smak jabłek.

Frozen Apple Pie

Składniki

  • 450 g twarogu
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany
  • 100 g masła 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g kasza manna
  • 4 szt. jabłek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • cynamon
  • wanilia
  • 3 łyżki brandy

Przygotowanie

Opłucz rodzynki i namocz w 3 łyżkach brandy.

Wymieszaj 30 g cukru z jednym żółtkiem, 50 ml kwaśnej śmietany i miękkim masłem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto.

Rozwałkuj trochę ciasto, a następnie umieść je w blaszce wyłożonej pergaminem  ( ciasto powinno być również na bokach blachy ) . Zrób dziurki w cieście za pomocą widelca i wstaw do lodówki na pół godziny

deser serowy z jabłkami

Umyj jabłka i usuń rdzeń. Rodzynki wymieszaj z pokrojonymi orzechami ( najlepiej zmielić je w blenderze ) i włóż w środek jabłek mieszankę. Pozostałe nadzienie odłóż.

Następnie  np. za pomocą miksera wymieszaj twarożek, 150 ml kwaśnej śmietany, 100 g cukru,  kasze mannę, białka i jeszcze dwa całe jajka. Wlej do blachy pomiędzy jabłka tak, aby mieszanina nie spadła na nie

jak gotować ciasto

Piecz ciasto około 45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Ciasto odstaw do ostygnięcia. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami lub jeśli została mieszanka orzechów i rodzynek z wypełnienia jabłek, można ja w tym celu wykorzystać

przepis na szarlotkę

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz dodać orzechy jakie lubisz, nie koniecznie włoskie, a zamiast jabłek możesz wykorzystać również gruszki.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!