Zupy zdrowotne. Przygotuj jedną z nich ciesz się pysznym smakiem i zdrowiem. Wszystkie są pyszne ale nr 4 jest wyjątkowa.

Dziś chce podsunąć Wam parę pomysłów na pyszne i przede wszystkim zdrowe zupy. Idealne na obiad ale też na ciepłą kolację dla całej rodziny.

Zupa z groszkiem

Składniki:

  • 1 szklanka grochu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki mleka
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Zupa z groszkiem

Przygotowanie:

Zalać groszek gorącą wodą, pozostawić na 2-3 godziny, a następnie odcedzić. Zalać groszek świeżą wodą i gotować do miękkości.

Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, olej słonecznikowy, a następnie dodać mąkę rozcieńczoną wodą. Doprowadzić zupę do wrzenia i wlej mleko i gotuj 5 minut. Posól i popieprz do smaku.

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 300 gramów wołowiny
  • 1 cebula
  • 100 g twardego sera
  • sól do smaku

Zupa ze szpinaku

Przygotowanie:

Gotować wołowinę przez godzinę, a następnie usunąć mięso z bulionu.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie.

Do garnka dodać posiekany szpinak i tarty ser, posolić do smaku, gotować jeszcze przez 3 minuty. Podawać z plastrami gotowanej wołowiny.

Zupa jarzynowa

Składniki:

  • 200 g kalafiora
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 1 papryka
  • 100 g zielonej fasoli
  • 50 g masła
  • pietruszka
  • 100 g jogurtu

Zupa jarzynowa

Przygotowanie:

Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać posiekaną drobno cebulę,różyczki kalafiora, fasolę.

Pokroić w kostkę ziemniaki, pomidory i paprykę. Razem z masłem dodać je do zupy. Posolić i gotować aż warzywa będą miękkie.

Z jogurtu i posiekanej pietruszki przygotować sos i dodać go do zupy.

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany
  • sól do smaku
  • pietruszka

Zupa grzybowa

Przygotowanie:

Namoczyć suszone grzyby przez 2-3 godziny, odlać płyn. Doprowadź wymaganą ilość wody do wrzenia.

Włożyć ziemniaki, gotować około 8-10 min. Dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodać grzyby, i posolić do smaku.

Zagotować zupę, aż warzywa będą miękkie, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i wlać śmietanę. Podawać z  posiekaną pietruszką.

Zupa z buraków z kozim serem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 2 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 100 koziego sera
  •  kolendra
  • sól i czarny pieprz do smaku

Zupa z buraków z kozim serem

Przygotowanie:

Buraki ugotować do miękkości.

Doprowadzić bulion do wrzenia, dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler i cebulę. Po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować aż warzywa będą miękkie.

Dodać buraki i przyprawy. Gotować przez 5-7 minut, za pomocą blendera zmiksować zupę na krem.. Podawać z kozim serem i posiekaną kolendrą.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!